Dupa o viata de munca si ani intregi de studiu, pensionarii sunt prea saraci sa isi mai poata permite o mini excursie.

 

[slideshow id=23]

Pensiile abia dacă le ajung pentru a-şi achita facturile la utilităţi sau pentru a-şi procura medicamentele pe care dau mai mult de jumătate din veniturile lunare. În asemenea condiţii este greu să îşi mai permită o ieşire la iarbă verde sau să viziteze un lăcaş de cult, fie el şi în judeţul vecin. Pentru ei şi sufletele lor există, însă, o speranţă – Asociaţia „Prietenii Omului – Umanism şi Cultură”, care se implică în proiecte sociale. În acest sens, pentru cunoaşterea, înţelegerea, aprecierea valorilor istorice, culturale şi populare ale patriei, preşedintele Asociaţiei POUC Cornelia Pitei a organiza o excursie pe traseul Slatina – Râmnicu Vâlcea – Mănăstirea Turnu. Aşadar, 60 de pensionari au avut parte, în cursul zilei de sâmbătă, de o mini excursie de care s-au bucurat la maxim. Plecarea a avut loc din faţa Colegiul Economic „P.S. Aurelian”. Toţi pensionarii s-au urcat în trei autobuze şi au pornit încă de la ora 6.30 către Mânăstirea Turnu din Vâlcea. Pe tot parcursul traseului aceştia s-au bucurat de minunatele peisaje oferite de locurile prin care aceştia au trecut. Ajunşi acolo, excursionişti au fost întâmpinaţi de stareţul Mănăstirii Turnu, Ioanichie Trifacare, care le-a făcut un scurt istoric al lăcaşului sfânt. După ce au asistat la slujbă, aceştia au mers la următorul punct de vizitat – Mănăstirea Cozia, urmat apoi de Schitul de Călugăriţe, cu Hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Pensionarii au fost impresionaţi de frumuseţea acestui Schit care se află amplasat pe o insulă a lacului de acumulare al Hidrocentralei Călimăneşti de pe râul Olt. Ultima oprire a persoanelor vârstnice a fost Salina Ocnele Mari, care este amenajată la 225 de metri faţă de nivelul mării. Parcul din Ocnele Mari are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, locuri de joacă pentru copii şi multe altele. „Totul a fost minunat, am ieşit din Slatina în această mini excursie după aproape 12 ani. Pensia mică, de numai 400 lei, nu îmi permite să fac asemenea drumeţii. Vreau, prin intermediul dumneavoastră, să-i mulţumesc doamnei Cornelia Pitei pentru minunata surpriză de care am avut parte. Dumnezeu să-i dea multă sănătate!”, a spus Florica, o doamnă pensionară din Slatina.

 

PROIECT

EXCURSIE TEMATICĂ “Dascălii pensionari în pelerinaj”

4 iunie 2011

Scopul: Cunoaşterea, înţelegerea, aprecierea valorilor istorice, culturale, populare ale patriei. Excursia va urma traseul Slatina – Râmnicu Vâlcea – Mănăstirea Turnu şi retur şi va avea ca scop vizitarea unui număr de patru mănăstiri situate pe parcursul acestui traseu.
Motivaţia: 1.     Stimularea şi dezvoltarea respectului tinerei generaţii pentru activitatea prodigioasă desfăşurată de dascălii pensionari ai municipiului Slatina.2.     Recompensarea eforturilor depuse pe parcursul carierei acestor cadre didactice;3.     Petrecerea timpului liber în incinta unor obiective istorice şi culturale de referinţă.

 

Participanţi: Coordonatorii voluntari şi voluntarii Centrului de Voluntariat al Asociaţiei “Prietenii Omului – Umanism, Cultură” şi locuitori ai municipiului Slatina.
Beneficiari: Cadre didactice pensionate, care şi-au desfăşurat activitatea didactică în unităţi de învăţământ din municipiul Slatina.
Obiectivele proiectului: 1.     Observarea schimbărilor survenite de-a lungul timpului în spaţiul istoric şi geografic;2.     Colectarea de materiale ilustrative şi informative. 
Data proiectului: 4 iunie 2011
Desfăşurarea proiectului: 1.     Prezentarea intinerarului şi a obiectivelor;2.     Caracterizarea sumară a obiectivelor de vizitat;3.     Instructajul privind securitatea deplasării.

 

Impactul: 1.     Reactualizarea informaîţiilor despre obiectivele turistice vizitate;2.     Petrecerea timpului liber într-un cadru natural şi cultural deosebit de important. 
Diseminarea proiectului: 1.     Analiza acestui proiect în cadrul şedinţelor ulterioare ale membrilor asociaţiei;2.     Publicarea unor articole însoţite de fotografii în presa locală.

 

 

 

Asociaţia “P.O.U.C.”Preşedinte,Cornelia Pitei Coordonator proiect,Prof. Emilia Filip – Şcoala “Vlaicu Vodă”

 

 

Categories: Proiecte in derulare