În săptămâna care a trecut, 50 de copii şi pensionari din comuna doljeană Coşoveni au avut parte de o excursie organizată de Asociaţia “Prietenii omului – umanism, cultură”. În zi de duminică, dis-de-dimineaţă, temerarii excursionişti de toate vârstele au pornit în căutarea şi cunoaşterea valorilor istorice, culturale şi populare ale patriei, pe traseul Coşoveni-Râmnicu Vâlcea-Mănăstirile Turnu, Cozia, Ostrov şi Salina Ocnele Mari.

Pensionarii şi copiii din comuna doljeană Coşoveni s-au bucurat de excursia organizată de Asociaţia “Prietenii omului – umanism,cultura“

Susţinut financiar de ofiţer-inginer Nicu Coandă, fiu al satului Moşneni, comuna Coşoveni, pelerinajul de-o zi i-a purtat pe cei 25 de pensionari şi 25 de copii în locuri pe care cei mai mulţi dintre ei nu le văzuseră niciodată. Şi asta pentru că la sat, traiul se câştigă cu trudă, pensionari nu-şi permit vacanţe, iar cei mici merg la şcoală datorită eforturilor mari din partea părinţilor. Abia dacă mai visează la excursii cu colegii, la plimbări pe malul râului sau drumeţii pe munte. Experienţa a fost menită, pe de o parte să stimuleze interesul tinerei generaţii pentru a cunoaşte obiective culturale şi istorice de referinţă, iar pe de altă parte de a-i recompensa pe cei mai în vârstă pentru eforturile depuse pe parcursul carierei prin petrecerea timpului liber într-un cadru natural şi cultural deosebit. Un punct important al traseului l-a reprezentat vizita la lăcaşele de cult situate pe traseu, mulţi dintre pensionari recunoscând că nu şi-au permis să viziteze mănăstiri nici măcar în localităţile sau judeţele învecinate, excursia fiind un bun prilej pentru a se îngriji de nevoile spirituale.

“Carte – cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte”, un proiect menit să încurajeze deschiderea de biblioteci publice comunale în 12 localităţi din judeţele Dolj şi Olt.

Acces liber la lectură pentru copii şi tinerii de la sate

Excursia de duminica trecută a fost doar una dintre iniţiativele Asociaţiei  ”Prietenii omului – umanism, cultura”, activă din anul 2004, cu sediul în Slatina. Printre proiectele sociale de actualitate derulate de asociaţie se numără şi  campania strângerii de cărţi pentru tinerii şi adulţii din peste zece comune din judeţul Olt şi Dolj cu scopul ca localităţile implicate să pună bazele unor biblioteci publice comunale. Proiectul intitulat „Carte – cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte” este desfăşurată în colaborare cu Biblioteca judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, din Craiova, la sediul căreia are loc coleta de cărţi. Volumele adunate urmează să ajungă în localităţile Bălteni, Gura Padinii şi Ipoteşti din judeţul Olt şi în comunele doljene: Cârcea, Cârna, Catane, Ghidic, Ghinden, Întorsura, Pleşoi, Rojişte, Tălpaş. “Este o ocazie unică să contribuim la educaţia, informarea şi dezvoltarea copiilor şi tinerilor de la sate care au nevoie de noi. Dar şi adulţii au dreptul la informare şi autoeducaţie. Prin înfiinţarea de biblioteci comunale proiectul oferă o formă alternativă de educaţie, prin care tinerii şi adulţii din familiile sărace, care nu au posibilitatea să-şi cumpere o carte, pot avea acces la o colecţie de periodice sau alte oportunităţi de informare şi instruire. Sperăm să convingem Consiliile Locale Comunale să creeze posibilitatea de a realiza  obiectivul propus”, a explicat Cornelia Pitei, coordonatorul proiectului Aceasta a precizat faptul că Asociaţia “Prietenii omului – umanism, cultură” este în căutare de colaboratori în rândul organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor, agenţilor economici, persoanelor particulare care doresc să contribuie la campania de strângere de cărţi, fonduri financiare pentru achiziţionarea de cărţi, mobilier(rafturi pentru cărţi) necesar amenajării unor biblioteci publice comunale. “Carte – cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte” este un proiect început în anul 2006.

[slideshow id=17]

Categories: Proiecte in derulare