Asociatia Prietenii omului – Umanism, cultura a predat, ieri, primarului comunei Baldovinesti, Ion Enescu, fondul de carte strâns de voluntarii sai de la cetatenii din Slatina, in vederea infiintarii unei biblioteci publice in comuna pe care acesta o conduce. Inmânarea sacilor cu carti si reviste, s-a facut intr-un cadru festiv, la ora 12,00, la sediul Bibilotecii Judetene Ion Minulescu . Pe lânga primarul comunei Baldovinesti, la eveniment au participat profesorii si bibliotecarii ce au coordonat actiunea, elevii voluntari care au contribuit la strângerea cartilor si revistelor, precum si reprezentanti ai televiziunilor si presei locale.
Potrivit celor declarate de Cornelia Pitei, presedintele Asociatiei Prietenii omului – Umanism, cultura , cele peste 2.500 de carti de suflet predate, vor constitui primul fond de carte al bibliotecii publice din Baldovinesti. La stângerea lor au partipat elevii de la liceele Radu Greceanu , Ion Minulescu , P.S. Aurelian , Ion Mincu (Liceul Constructii Montaj) si Metalurgic. Acestia au fost coordonati de profesorii: Filofteia Vedere, Madalina Gagiu, Costelia Deaconu, Gheorghita Predeanu, Viorica Morarescu, Roxana Micu, Ioana Dorbantu, Nicoleta Zamfirache etc. Cornelia Pitei a mai declarat ca o contributie deosebita la strângerea cartilor a avut-o si pensionarul Doru Stefan, precum si reprezetantii Inspectoratului Scolar Judetean, Carmen Serban si Violeta Matei. Cele mai multe volume au fost strânse de elevii Liceului Metalurgic, care de altfel au venit, ieri, cu bratele pline de plase cu carti.
Primarul Ion Enescu a declarat ca localitatea Baldovinesti a ramas fara biblioteca publica in urma desprinderii ei de Gavanesti, fondul de carte al bibliotecii comunale, ramânând in patrimoniul acestei localitati. La sfâsitul anului trecut, Consiliul Local a hotarât infiintarea unei biblioteci publice. Aceasta va functiona intr-o sala din incinta primariei si speram sa ajungem la un fond de carte de 10.000 de volume. Ne bucuram de sprijinul acordat de Consiliul Judetean si de Biblioteca Judeteana. Aceasta ne-a donat si ea 1.000 de volume, pe lânga cele donate de Asociatia Prietenii omului. Nu putem decât sa le multumim tuturor , a spus primarul comunei Baldovinesti. Actiunea de ieri este parte a proiectului judetean Carte, cinste cui te-a scris si celui ce te dauieste , al carui obiectiv este strângerea de carti si colectii de reviste si ziare, in vederea infiintarii de biblioteci publice in localitatile unde acestea lipsesc. Acest proiect a inceput in anul 2005 si a avut ca obiectiv, infiintarea de biblioteci publice in cele 10 comune noi, infiintate in anul 2004. Prin acest proiect, pâna acum, au fost deschise biblioteci publice in sapte comune, inclusiv la Baldovinesti. Singurele localitati care nu au biblioteci publice sunt: Balteni, Gura Padinii si Ipotesti. Primele doua localitati au primit insa, fiecare câte 500 de volume si urmeaza sa mai primeasca noi donatii. Dupa ce vor fi infiintate biblioteci si in aceste trei localitati, conducerea asociatiei intentioneaza sa-si extinda activitatea si in judetele invecinate, in localitatile lipsite de biblioteci publice. Cornelia Pitei a mai declarat ca, in anul 2006, datorita activitatii de voluntariat desfasurate, Asociatia Prietenii omului – Umanism, cultura a fost nominalizata la Gala Oameni pentru oameni , prezidata de printesa Margareta, unde a ocupat locul IV pe tara.

Sursa: Gazeta Oltului, 2009

 

Categories: Proiecte in derulare