10 septembrie, în apropierea barajului Arcești – Slatina, peste 100 de voluntari – elevi din școlile de pe cursul râului, reprezentanți ai autorităților publice, membri ai organizațiilor neguvernamentale locale, voluntari ai companiei Romtelecom și ai Asociației Salvați Dunarea și Delta au curățat o porțiune de 5 kilometri de pe malul drapt al râului Olt. Rezultatul acțiunii a cantărit aproximativ 5 tone și a constat în mii de PET-uri bătute de ape, mormane de pungi din plastic fără planuri de biodegradare, recipiente din sticlă aflate la a treia tinerețe, cutii metalice oxidate de griji, cauciucuri pline de radicali libei și resturi organice care ne duceau cu gandul la vremelnicie.
[slideshow id=6]
Ne-au ajutat sa redăm naturii malul drept al Oltului reprezentanți ai Serviciul de Gospodarirea Apelor Olt, Agenția pentru Protecția Mediului Olt, Garda de Mediu, reprezentanți ai primăriilor Pleșoiu si Slătioara, Școala Generala Eugen Ionescu din Slatina, Colegiul National Carol I Slatina, Scoala Generala din comuna Plesoiu si Slatioara, reprezentanti ai Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila si Asociația Prietenii Omului – Umanism, Cultură. Au mai fost si 70 de copii zgomotosi si harnici care au aratat că Oltul, cel puțin la Slatina, a intrat pe maini bune.
Imboldul oferit de Romtelecom si Asociatia Salvati Dunarea si Delta a gasit resurse nebanuite la Slatina, comunitatea locala s-a mobilizat exemplar iar Oltul a raspirat, dupa mult mult timp, liber de gunoaie. Mai mult, fauna cu doua picioare si patru roti a simtit pericolul si s-a retras degraba: unui camion cu numar de Bucuresti (!) B 49 LFC, care se pregatea sa debaraseze pe mal mai multi saci cu resturi de constructii s-a intors din drum cu coada intre roti. Sa-i fie rusine! Ii dorim cat mai multe pene iar posesorului un faliment mare cat Oltul! Fotografia camionului alaturi de celelalte fotografii de la actiune sunt disponibile la sectiune foto.
Partenerul local al proiectului a fost Asociatia pentru Dezvoltare Durabila careia ii multumim si ii lasam in grija soarta Oltului de la Slatina.
Proiectul “Adopta un rau” va continua cu actiuni similare in zilele de 23 si 24 septembrie in judetul Valcea: zona Parc National Cozia si zona de Nord a municipiului Ramnicu Valcea, pe malul stang al Oltului.
Sursa: http://www.adoptaunrau.ro