Perioada de desfasurare: 1 iunie – 30 septembrie 2005

Parteneri si finantatori:

 • ARDC; Fundatia Charles Stuart Mott (4000 RON);
 • Asociatia “Prietenii omului – umanism, cultura”;
 • Biblioteca judeteana “Ion Minulescu” Olt
 • voluntari.


Obiective specifice:

 1. Consilierea mamelor
 2. Clubul de vacanta cu copii familiilor monoparentale (20 de copii cu varste diferite)

Clubul de vacanta – activitati:

 • Consiliere psihlogica pentru copii
 • Codul bunelor maniere (activitati interactive cu acesti copii)
 • Curs de pictura, grafica, desen
 • Curs de sah, initiere si initiati
 • Activitati cultural-educative (activitati aniversare scriitori romani si universali: seara de poezie: “Ziua Europei fara masini” – voluntari)
 • Excursii

 

 

 

 

Sotii fara barbat, copii fara tata

 

 

 

 

Problema Proiect
Toate persoanele care au trecut printr-un divort au experimentat abuzuri emotionale impreuna cu copiii lor.Femeile din grupul tinta nu mai tin legatura cu tatal copiilor, ele inlocuindu-l pe acesta (fiind si mama si tata). Copiii au suferit si sufera in continuare pentru lipsa tatalui.
Rezumat Proiect
Cele 12 femei divortate locuiesc in municipiul Slatina. Ele au varste intre 20 si 49 ani, iar copiii lor, in numar de 20, au varste intre 12 si 23 ani. Zece dintre ele au loc de munca, iar doua nu au loc de munca, ci lucreaza ocazional. Majoritatea acestor femei nu au relatii nici de prietenie cu fostul sot (pe fondul violentei), nu primesc pensie alimentara pentru copii si nici un alt ajutor material, de aceea traiesc intr-o stare de lipsuri materiale, dar mai ales intr-o stare de singuratate si stress. Ele au solicitat suport moral, prietenie, dorind sa-si imbunatateasca calitatea vietii.

 

Date Beneficiari
Cele 12 famili monoparentale formate din 12 femei despartite de fostii lor soti isi cresc singure copiii, traind intr-o stare de lipsuri materiale dar, mai ales, intr-o stare de singuratate, stres, fapt pentru care unele dintre ele au o sanatate precara. Copiii lor suporta consecintele faptului descris, au o situatie slaba la invatatura, sunt nesupravegheati, creand probleme mamelor lor.Obiective Proiect
1.Un numar de 12 familii monoparentale din municipiul Slatina au beneficiat, timp de patru luni, de un program de prevenire a marginalizarii sociale, prin participarea la actiuni sociale si educative. 2.Dezvoltarea capacitatii Asociatiei ‘Prietenii omului – umanism, cultura’ de a raspunde nevoilor locale prin desfasurarea, timp de patru luni , a unei campanii de informare si constientizare a comunitatii locale din Slatina, privind problemele cu care se confrunta aceste familii.

 

Actiuni Proiect
– ‘Masa rotunda’: intalnirea dintre cele12 femei si institutii abilitate (Consiliul Judetean; Primarie; Biserica; Directia de sanatate; Directia de protectie a copilului si AJOFM Olt) – Crearea Clubului de Vacanta pentru copiii grupului tinta – Consultanta psihologica pentru mame si copii (depistarea unor eventuale componente si imbunatatirea relatiilor familiale; stress-prevenire si combatere) – Activitati de educatie pentru copii (codul bunelor maniere, comportament civilizat) – Realizare banner – Dialog cu mamele despre probleme de viata, educatie spirituala, implicarea copiilor in probleme.Indicatori Proiect
Indicatori cantitativi: nr.curs sah desfasurate = 10; nr.curs de desen,grafica, pictura =10, nr.pliante impartite = 500 Indicatori calitativi: incadrarea cu carte de munca a unei femei; constientizarea femeilor prin schimbarea stilului de viata si regasirea acestor persoane in comunitate; locuinta pentru o familie gratuit donata de un crestin; Clubul de Vacanta realizat pentru copii defavorizati Indicatori de eficienta: 20 de copii au beneficiat in vacanta mare de un club cu activitati diverse.

 

Originalitatea Proiectului
Conform unui sondaj efectuat de catre echipa asociatiei ‘Prietenii omului-umanism, cultura’ cu dirigintii claselor 5-8, copiii din familiile monoparentale au o situatie mai slaba la invatatura si sunt mai sensibili. Acest proiect trebuie realizat in timp de 12 luni pentru a rezolva cu succes toate problemele descoperite, de fapt sunt doua grupuri tinta (mamele si copiii). Problema acestor familii monoparentale este o problema destul de complicata. Exista situatii de neimaginat: mame alcoolice, mame plecate in strainate, mame agresive, violente, copii supusi violentei de mama si concubin.

Perioada Proiect
1 iunie – 30 septembrie 2005

Buget
4000 RON

Obstacole Intampinate
– Atitudinea de indiferenta a unor persoane ce reprezinta institutiile statului; – Pasivitatea unor intelectuali fata de problemele sociale cu care se cofrunta semenii nostri (schimbarea mentalitatii la intelectuali ar trebui sa fie o problema primordiala a societatii romanesti) ; – Pasivitatea oamenilor cu bani fata de necazurile celor din jur.

Lectii Invatate
– Realizarea unui Plan strategic pe o perioada de 3-5 ani; – Dialog permanent cu autoritatile, cu mass-media, cu comunitatea pentru a fi cunoscute intentiile asociatiei; – Echipa de derulare a proiectului trebuie sa fie bine instruita, sa dovedeasca seriozitate, responsabilitate, finalizare.

Parteneri si finantatori
ARDC; Fundatia Charles Stuart Mott (4000 RON); Asociatia “Prietenii omului – umanism, cultura”; Biblioteca judeteana “Ion Minulescu” Olt – voluntari.

Detalii despre organizatie
Asociatia “Prietenii omului – umanism, cultura”, Slatina, strada Primaverii nr.3, bl.ZA2, sc.D, ap., 0349408826, prieteniiomuluip@yahoo.com

Asociatia “Prietenii omului – umanism, cultura” are Centrul de voluntariat a carui activitate se focalizeaza in jurul persoanelor dezavantajate, pentru schimbarea mentalitatii in folosul individual si comunitar prin: sustinerea programelor de educatie in toate domeniile; oferirea de servicii de voluntariat in beneficiul comunitar; derularea unor proiecte practic-aplicative in folosul cetatenilor; implementarea in comportamentul cetatenilor a unei etici si moralitati compatibil/europene.

 

 

 

Categories: Proiecte desfasurate

You must be logged in to post a comment.