Sursa: InfoMediu Europa
Data: 24 Iulie 2009
Data de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3 – 14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni. În fiecare an, la nivel mondial acţiunile de marcare a acestei zile s-au desfăşurat sub diferite teme. Tema din acest an „Planeta este în mâinile voastre – Uniţi-vă împotriva schimbărilor climatice” a atras atenţia asupra efectelor schimbării climei care, în ultimii ani sunt resimţite din ce în ce mai acut şi în România.
Schimbările climatice ne afectează pe toţi atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Este absolut necesar ca să ne schimbăm modul de viaţă şi să ne dezvoltăm altfel pentru a restabili echilibrul climatic.
A acţiona împotriva schimbărilor climatice înseamnă: să folosim energia cât mai corect evitând risipa, să folosim energiile regenerabile ( energia solară, energia eoaliană şi alte forme de energie nepoluantă), să folosim cât mai puţin autovehiculele, să construim clădiri într-o manieră ecologică, să reducem şi să evităm consumul de materiale, etc.
Acest lucru este posibil deoarece soluţii există, tot ceea ce ne rămâne de făcut este să le punem în practică împreună. Fiecare dintre noi îşi doreşte ca generaţiile care ne urmează să trăiască într-un mediu curat, iar noi suntem datori să îl protejăm şi să avem un comportament eco-responsabil.
Trebuie să ajungem la convingerea că mediul natural nu poate fi apărat numai într-o zi – 5 iunie, ci în toate cele 365 de zile ale fiecărui an, în fiecare clipă a fiecărei zile, de toţi locuitorii planetei. Trebuie să apărăm Planeta Albastră, ea este în mâinile noastre, este leagăn al civilizaţiei şi al vieţii, ea este casa noastră şi a tuturor vieţuitoarelor de pe Pământ.
La nivel naţional, în perioada 1 – 5 iunie 2009, Ministerul Mediului a desfăşurat o serie de acţiuni dedicate Zilei Mediului, sub egida „Săptămâna Mediului Tău”. Ziua de 4 iunie 2009 a fost dedicată activităţilor de ecologizare a spaţiilor verzi şi a zonelor împădurite.
În acest sens, angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt şi ai Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu împreună cu reprezentanţi de la Instituţia Prefectului Judeţeului Olt, voluntari de la Asociaţia „Prietenii omului, Umanism, Cultură” Slatina şi elevi din municipiul Slatina, au desfăşurat în data de 4 iunie 2009 acţiuni de salubrizare în zona Barajului Slătioara, în zona Podului Olt (pe malul drept al râului Olt, amonte DN 65) şi în municipiul Slatina. Scopul acestor acţiuni a fost de a atrage atenţia populaţiei asupra păstrării unui mediu curat şi sănătos.
Atunci când un mic gest este făcut de mii şi milioane de oameni, acesta are un impact foarte mare asupra mediului înconjurător, pentru că eco-responsabilitatea cetăţeanului reprezintă angajamentul pe care îl luăm la nivel individual şi de grup, pentru limitarea impactului negativ asupra mediului.
Pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului, APM Olt în parteneriat cu Palatul Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran” Slatina a organizat pe platoul din faţa Palatului Copiilor Slatina, o activitate educativă şi distractivă în acelaşi timp, la care au participat elevi de la toate cercurile de la această instituţie de învăţământ şi de la alte şcoli slătinene.
Programul acestei activităţi educative a cuprins prezentări pe tema schimbărilor climatice, un moment artistic ,,Copiii cei mai buni mesageri pentru viitorul Pământului”, un concurs de puzzle ,,Descoperă mesajul”, concursuri pe role ,,Hai cu noi!”, o paradă a costumelor ecologice ,,Moda zilei” şi un spectacol de cântece şi dansuri.
La finalul activităţilor câştigătorii concursurilor cât şi toţi participanţii au primit diplome din partea APM Olt.
De asemenea, la Colegiul Naţional Carol I Slatina s-a desfăşurat, în data de 4 iunie 2009, un program de activităţi care a inclus: prezentarea unui film documentar ,,Adevărul incomod”, prezentări în power-point ,,Să învăţăm să respectăm planeta!”, dezbateri privind reciclarea materialelor şi utilizarea energiilor alternative şi amenajarea spaţiilor verzi din curtea colegiului.
Şi la nivelul oraşului Balş şi a comunei Iancu Jianu, din judeţul Olt s-au desfăşurat activităţi care au marcat Ziua Mondială a Mediului.
Se spune că „Prietenul la nevoie se cunoaşte” aşa că haideţi să ne împrietenim cu natura şi să-i fim un prieten adevărat, să vedem cu ce o putem ajuta, pentru că ea totdeauna ne-a ajutat necondiţionat.
Să trăim în armonie cu natura – e oare aşa de greu de realizat? Niciodată nu este prea târziu să acţionăm pentru a proteja natura, depinde doar de noi !